Uitgaven

 

 

Ik wou maar dat ik een vogel was - over Peter Smits

‘Ik wou maar dat ik een vogel was'. Het beschrijft in woord en beeld het best wel onstuimige en in ieder geval actieve leven van een kleurrijk Heerlenaar, die in alle opzichten een bonte vogel was.

Lees verder »

 


 

Harrie Geelen - Imme enz.

Op zaterdag 28 oktober 2017 werd in het park van het Burgemeester De Hesselleplein te Heerlen een kubus, waarop een gedicht van Harrie Geelen staat vermeld, onthuld.
Ter gelegenheid van deze gebeurtenis verscheen bij Azul Press het boek 'Imme enz', een bloemlezing uit zijn werk en beelden door hem zelf gekozen.

Lees verder »

 


 

Manuel Kneepkens - Een lange neus

Op 12 maart 2017 werd op het Wilhelminaplein te Heerlen door wethouder Barry Braeken, in bijzijn van Manuel Kneepkens, een muur onthuld met daarop een dichtregel van Manuel Kneepkens (Heerlen, 1942).
Ter gelegenheid van deze gebeurtenis verscheen bij uitgeverij Azul Press het boek 'Een lange neus, gedichten / beelden'.

Lees verder »

 


 

Mark van Dijk en Hennie Jetzes

Heimwee naar Heerlen - leven, werk en geboortedorp van J.M. Dautzenberg (1808-1869)

 

Op 30 maart 2013 kreeg een plaquette voor J.M. Dautzenberg zijn huidige bestemming in de Dautzenbergstraat, de straat die vernoemd is naar de dichter en met uitzicht op de Willemstraat waar zijn geboortehuis moet hebben gestaan.

Ter gelegenheid van deze gebeurtenis verscheen het boek 'Heimwee naar Heerlen - leven, werk en geboortedorp van J.M. Dautzenberg (1808-1869). Mark van Dijk schreef de biografie en Hennie Jetzes koos de gedichten die Dautzenberg geschreven heeft over zijn geboorteplaats Heerlen.

Lees verder »

 


 

Leo Herberghs - Herfst in Mechelen

Op initiatief van Hennie Jetzes en de gemeente Heerlen is op zaterdag 3 oktober 2009 op het Schelmenhofje te Heerlen door wethouder Pé Diederen van Heerlen een plaquette onthuld met een gedicht van Leo Herberghs.
Leo Herberghs was eerder die middag reeds door het college B&W benoemd tot Eredichter voor het leven van de stad Heerlen.

Lees verder »

 


 

Michelle Bracke - ontschamen

Ontschamen is Brackes poëziedebuut, uitgebracht tijdens haar stadsdichterschap van de gemeente Heerlen (2015-2016). De bundel bestaat uit eerder verschenen gedichten en stadsgedichten.

Lees verder »

 


 

Michelle Bracke en Merlijn Huntjens - Flat

Zowel Michelle Bracke als Merlijn Huntjens zijn stadsdichter van Heerlen geweest. Samen schreven ze Flat.
Flat is een rusteloze reis door de obscure uithoeken van het menselijk brein en tegelijkertijd een ode aan die obscuriteit. Met taal, muziek en beeld weten Michelle Bracke (Heerlen, 1983) en Merlijn Huntjens (Heerlen, 1991) het bewolkte brein in kaart te brengen zonder erin te snijden.

Lees verder »

 


 

Hennie Jetzes (teksten en foto's) - C. Buddingh' spreekt zijn literaire leven en gedichten

Op 25 april 1980 trad Buddingh’, op uitnodiging van de plaatselijke Literatuurgroep 261, op in De Nor te Heerlen. Hij had de lezing bijzonder goed voorbereid. In meer dan anderhalf uur vertelde hij over zijn literaire leven tot dan en las passende gedichten voor. Tot slot las hij nog enkele, nieuwe toen nog niet gepubliceerde gedichten, niet vermoedend dat dit zijn laatste werk zou worden. C. Buddingh' overleed in 1985. De gehele lezing geeft dus een prachtig overzicht van zijn gehele carrière door hem zelf verteld. Deze lezing is verschenen op twee CD’s.

Lees verder »

 


 

Tijdschrift Ochtendlicht

Het tijdschrift Ochtendlicht is een literair tijdschrift gemaakt en geschreven door Limburgse jongeren.
Behalve poëzie, proza en interviews, bevat elk nummer twee portfolio's van Limburgse kunststudenten en de literaire agenda van Limburg voor jongeren.

Lees verder »

 


 

Uitgaven Heerlense Lente

Heerlense Lente was een literair festival dat ieder jaar op de laatste donderdag van maart in Heerlen werd gehouden.
Gedurende de jaren zijn er onder diverse uitgeverij-namen bundels verschenen van dichters die optraden.

Lees verder »

 


 

 

terug «

  

Noordermaasberichten

Van tijd tot tijd stuurt Manuel Kneepkens (Heerlen, 1942) ons een bericht vanuit zijn woonplaats Rotterdam

lees alle berichten hier »