Het panorama van Heerlen

 

In 1956 schilderde de tekenclub van het Bernardinuscollege te Heerlen 'Panorama Heerlen', gezien vanaf de bovenste etage van het warenhuis Schunck, ook bekend als het Glaspaleis.

Een bijzonder getalenteerde groep want enkelen zouden het later het schoppen tot bekende Nederlander zoals tekenaar, dichter en tv-maker Harrie Geelen, de dichters Pé Hawinkels en Manuel Kneepkens, de architect Hubert-Jan Henket, journalist Ruud Groen en zijn broer Wil en de gebroeders Lem Clerq.

Menige woensdagmiddag werden gebruikt door de leerlingen om aan het schilderij te werken. Harrie Geelen en Ruud Groen maakten de schets voor het panorama waarna iedereen het uitwerkte en inkleurde. Om te voorkomen dat er diverse stijlen zouden ontstaan werd er door de leerlingen regelmatig van plaats gewisseld.

Het panorama is geschilderd op 8 panelen met een totale lengte van tien meter. De hoogte is 1 meter en werd zes dagen tentoogesteld in Kunstsalon Gerards aan de Saroleastraat. Deze is te zien op paneel 6. Na afloop werd het gekocht door gemeente Heerlen aangekocht voor 500 gulden.

Helaas verdween het panorama darna naar de zolder van het Bernardinus College. Zeer sporadisch is het in Heerlen te bezichtigen. De laatste keer was na afloop van de Manuel Kneepkens-route in 2008.

Lees de herinnerigen van Manuel Kneepkens aan het Panorama en het schilderen ervan > hier

 

   

De tekenclub aan het werk in Schunck bovenste etage.

Manuel Kneepkens: Derde van rechts staat Hubert Jan Henket en uiterst rechts Wil Groen

 

Rechtopstaand met bril is Toon Baar, oudste zoon van 'oom' Gerard Baar, HBS-vriend van mijn vader, later directeur van de DURA en woonachtig te Rotterdam. Een van Toons jongere broers is Willibrord Baar, tekenleraar aan het City-college in Rotterdam (voorheen het Franciscuscollege)

 
       
     
De tekenclub van Bernardinus, Henk Fonville staat bij de deur      

 

   
Manuel Kneepkens bij het panorama   Manuel Kneepkens en Henk Fonville  

 

   
Paneel 1   Paneel 2  
   
Paneel 3   Paneel 4  
   
Paneel 5   Paneel 6  
   
Paneel 7   Paneel 8  

 

terug «

 

 


 

Noordermaasberichten

Van tijd tot tijd stuurt Manuel Kneepkens (Heerlen, 1942) ons een bericht vanuit zijn woonplaats Rotterdam

lees alle berichten hier »