Harrie Geelen

 

   

Vrijwel iedereen in Nederland is bekend met zijn werk, waarvan ook veel bekroond is: met Griffels, Penselen, een Edison, een Gouden Harp voor zijn gehele oeuvre en een Gouden Kalf voor de tekenfilm 'Getekende Mensen'. In 2006 won hij de Woutertje Pieterse-prijs voor het prentenboek 'Bijna jarig' dat hij samen met zijn vrouw, de schrijfster Imme Dros, maakte.

Harrie Geelen werd op 10 januari 1939 in Heerlen geboren. Op het Bernardinuscollege in Heerlen vond hij in de persoon van zijn tekenleraar, Henk Fonville, een belangrijke inspirator. Gedreven ontpopte Geelen zich tot een allround kunstenaar die op het gebied van schrijven, tekenen en schilderen, het maken van film, tv en animatie succesvol is. Hij was lid van de Bernardinus tekenclub o.l.v. Fonville, evenals enkele medeleerlingen die, net zoals hij, bekend in Nederland zouden worden.

Na zij eindexamen in 1958 vertrok hij naar Amsterdam om daar aan de universiteit te gaan studeren. Hij maakte zijn studie Nederlandse taal en letterkunde in Amsterdam niet af, trad met vrienden - onder wie zijn toekomstige vrouw - op in het studentencabaret Singsing en werkte vanaf 1963 bij Joop Geesink's Dollywood en vanaf 1967 bij de Toonder Studio's. Daar was hij producent van o.a. de speelfilm 'Als je begrijpt wat ik bedoel?', hij maakte het script, tekende het draaiboek en regisseerde de soundtrack en leende zelf zijn stem aan Wammes Waggel. In 2002 voltooide hij nog bij Toonder Studio's de dertiendelige trucageserie De Sommeltjes.

Van zijn hand zijn daarnaast tv-hits als 'Oebele', 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?' en 'Q en Q'.
Hij heeft liedjes geschreven voor o.a. André van Duin, Boudewijn de Groot, Adèle Bloemendaal, Rob de Nijs en Herman van Veen.
Voor Frank Groothof bewerkte hij opera's, zoals 'Idomeneo' en 'Fidelio' waarvoor hij een internationale prijs ontving. Ook vertaalde hij John Lennon-songs en Disneyfilms (waaronder De Aristokatten, De Speurneuzen, Sneeuwwitje en de zeven dwergen, Robin Hood, Peter Pan en 101 Dalmatiërs), de animatieserie met de personages uit boeken van van Beatrix Potter, en regisseerde ook de na-synchonisaties ervan, illustreerde boeken van Annie M.G. Schmidt en vrijwel alle boeken van zijn vrouw Imme Dros en alle prentenboeken van hem zelf.

In 2004 verscheen zijn eerste roman 'Het nijlpaard Ellende' gevolgd in 2006 door de verhalenbundel 'Ooms en tantes, tantes en ooms'. Voor beide boeken liet hij zich inspireren door zijn jeugd in Heerlen hoewel de plaatsnaam in de boeken niet wordt genoemd.

In 2008 werd Harrie Geelen groots geëerd in Heerlen o.a. met een tentoonstelling van zijn werk en werd aan de hand van zijn roman 'Het nijlpaard Ellende' een route door Heerlen uitgezet, die voerde langs diverse plekken die in het boek voorkomen.

 


 

Voor de Harrie Geelen-route > klik hier

Voor de Bernardinus-tekenclub van Henk Fonville en het panorama van Heerlen > klik hier

 

terug «

 

 


 

Noordermaasberichten

Van tijd tot tijd stuurt Manuel Kneepkens (Heerlen, 1942) ons een bericht vanuit zijn woonplaats Rotterdam

lees alle berichten hier »