Meneer de Gouverneur

 

Manuel Kneepkens - Noordermaasberichten
Nummer 127 - 19 januari 2018

 


 

 

Meneer de Gouverneur

 

 

Art. 131 van de Grondwet wordt gewijzigd. Maar laten we de tekst daar van eens nader bezien. Die gaat namelijk niet alleen over de burgermeester.

De Commissaris van de Koningin en de burgemeester worden bij Koninklijk Besluit benoemd.

Ja, hoe zit dat met die Commissaris van de Koningin? Diens benoeming is dus ook uit de Grondwet gehaald. Die kan dus straks óók gekozen worden. Dat feit heeft tot nu toe weinig aandacht gekregen...

Dat hoofd van de provincie, eenmaal gekozen, zal dan uiteraard niet meer Commissaris van de Koning kunnen heten. Hoe dan wel? Commissaris van de Provincie? Dat is een besmette term. Zo waren onder de Duitse bezetting de hoofden van onze provincies genaamd, en die toenmalige Commissarissen van de Provincie dat waren allemaal NSB-ers. Dus dat gaat niet. Commissaris van het Volk? Dat lijkt op een besmette term uit het Sovjet-jargon: de Volkscommissaris.. Dat gaat dus ook niet. De oplossing is: Gouverneur. In onze buurstaat België heten alle hoofden van de provincie zo. En in ons eigen land pleegt men in Limburg sinds jaar en dag de Commissaris aldaar aldus aan te spreken. Een precedent! Het wordt dus gouverneur. De gekozen gouverneur.

Gejuich in het Bronsgroen Eikenhout!
Limburg hoeft zich niet langer aan Nederland aan te passen; Nederland gaat zich aanpassen aan Limburg!

 

 

Manuel Kneepkens

 

terug «

 
     


 

Noordermaasberichten

Van tijd tot tijd stuurt Manuel Kneepkens (Heerlen, 1942) ons een bericht vanuit zijn woonplaats Rotterdam

lees alle berichten hier »